Koronaviruspandemia ruuhkautti käräjäoikeudet – tuhansia käsittelyitä keskeytetty

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Koronaviruspandemia on vaikuttanut kaikkeen, myös käräjä- ja hovioikeuden toimintaan. Viime vuosi oli poikkeuksellinen tuomioistuimissa, sillä käsiteltävien rikosasioiden määrä kasvoi, mutta samalla kasvoivat niiden käsittelyajat. Osa asioista keskeytettiin.

– Tuomioistuimet rajoittivat suulliset käsittelyt pääosin kiireellisiin asioihin ja suuri osa vireillä olevista asioista laitettiin koronatilanteen vuoksi keskeytykseen. Keskeytyksessä olleiden asioiden määrä oli suurimmillaan kesäkuun alussa, jolloin asioita oli keskeytettynä kaikissa tuomioistuimissa yhteensä noin 8.100 asiaa, Tuomioistuinvirastosta kerrotaan.

Koronaepidemian vuoksi keskeytettyjä ja edelleen ratkaisematta olevia rikosasioita on nyt käräjäoikeudessa noin 2.100 ja siviiliasioita 400. Hovioikeuksissa on koronan vuoksi keskeytettynä noin 100 asiaa ja erityistuomioistuimissa noin 20 asiaa. Hallinto-oikeuksissa epidemian vuoksi keskeytettyjä ja edelleen ratkaisematta on noin 190 asiaa.