Koronarokotteesta valheita levittäviä uhkaa bannaus Twitterissä

Digi Terveys · Tim Isokivi

Twitter on tiukentanut toimiaan, joiden tarkoituksena on estää valheellisen tiedon leviämistä koronarokotteisiin liittyen. Vääräksi todistettua tietoa rokotteista levittävät voivat saada porttikiellon sosiaalisen median palveluun.

Twitterin uusien sääntöjen mukaan rokotteisiin liittyvien valheiden levittäminen johtaa tilin jäädytykseen. Jäähyjen kesto riippuu siitä, kuinka monta kertaa käyttäjä on jakanut rokotteiden vastaisia julkaisuja. Käyttöön tulee myös niin kutsuttu viiden iskun sääntö, jossa viidesti sääntöä uhmannut henkilö voi saada lopullisen porttikiellon Twitteriin.

Valvonnassa on alkuun erityisesti englanninkielinen Twitterissä jaettu sisältö, mutta The Guardian -lehden mukaan Twitter tulee valvomaan ajan mittaan tarkemmin myös muilla kielillä jaettuja julkaisuja. Facebook ja Instagram ovat ottaneet käyttöön samankaltaisia toistuvia sääntöjen rikkomista koskevia sääntöuudistuksia yli kuukausi sitten. Youtubessa käytössä on niin kutsuttu kolmen iskun sääntö, jota laajennettiin lokakuussa koskemaan valheellisia rokotteisiin liittyviä väitteitä.