Saksa: Maanviljelijät rokotettava etunenässä – elintarvikeketju yhtä tärkeä kuin pelastustoimi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Saksan terveysministeri Jens Spahn on kertonut viime viikolla pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että viljelijät tulisi nostaa koronavirusrokotuksissa samaan ryhmään pelastustoimen henkilökunnan kanssa. Sama koskee myös muita maan kriittisten alojen toimijoita.

Land & Forst -julkaisun mukaan Saksassa ei ole riittävästi rokotteita kaikille ja maassa joudutaan priorisoimaan. Ensin rokotetaan iäkkäät, yli 80-vuotiaat saksalaiset ja hoitohenkilökunta. Seuraavaksi rokotuksen saavat yli 70-vuotiaat ja tietyistä sairauksista kärsivät. Toiseen rokotusvaiheeseen kuuluvat myös koulujen opettajat ja muu henkilökunta.

Kolmannessa vaiheessa kesällä aloitetaan 60–70-vuotiaiden rokotukset, mutta samalla rokotetaan kriittisten alojen toimijat, kuten palolaitosten, poliisiasemien, apteekkien, julkishallinnon, vesi- ja energialaitosten, elintarviketeollisuuden ja maatilojen henkilökunta. Eli toisin sanoen Spahn haluaa rokottaa etunenässä ne henkilöt, jotka pitävät maan pystyssä ja vastaavat ihmisten turvallisuudesta.