Vaarallisia kemikaaleja silmälaseissa ja ripsiliimoissa – 24 tuotetta poistettiin myynnistä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) poisti viime vuonna markkinoilta 24 tuotetta niiden sisältämien vaarallisten kemikaalien vuoksi. Palautusmenettelyyn joutuneiden tuotteiden joukossa oli muun muassa kahdeksat silmälasinkehykset. Markkinoilta poistettiin myös useita ripsiliimoja, joissa oli formaldehydiä.

Tukes testautti yhteensä 21 silmälasien kehysmallia ja testien perusteella kahdeksasta kehysmallista vapautui liikaa nikkeliä. Tukes määräsi kyseiset kehykset markkinoilta poistettavaksi ja yritykset velvoitettiin myös pyytämään kyseiset tuotteet pois kuluttajilta. Nikkeli on ihoa herkistävä aine, jolle altistuminen voi aiheuttaa nikkeliallergian.

Tiedot markkinoilta poistetuista tuotteista löytyvät Tukesin markkinavalvontarekisteristä. Yrityksiä velvoitettiin keräämään 11 tuotetta pois myös kuluttajilta. Palautusmenettelyyn joutuneiden tuotteiden joukossa oli myös lyijyä sisältäviä sähkö- ja elektroniikkalaitteita.