Kalaruokien valmistus on helppoa – tässä ohje, joka karistaa ennakkoluuloja

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kala on erinomainen raaka-aine sen maun ja terveellisyyden vuoksi. Suomalainen kala on myös äärimmäisen eettinen valinta etenkin itse pilkittynä tai ongittuna. Monet kokemattomat kalojen käsittelijät luulevat, että kalaruokien valmistaminen on vaikeaa.

Tämä on harhaluulo. Pro Kalan mukaan kalan perkaaminen ja fileoiminen ovat toki taitoja, jotka kehittyvät harjoitellessa, mutta onneksi kalaa ei tarvitse ostaa kokonaisena! Kalatiskeiltä saa tuoretta tai etukäteen valmistettua kalaa ensimmäisiin kokkauksiin.

Esimerkiksi savukalaa voi syödä sellaisenaan, mutta käyttää myös usean eri ruoan raaka-aineena. Se sopii uuniperunaan, piirakkaan tai leivän päälle. Savukalamousse uuniperunan kaveriksi syntyy sekoittamalla kalaan smetanaa, majoneesia, kevätsipulia, kapriksia, sitruunanmehua ja tilliä. Helppoa.

Savukalamoussen. 200 g lämminsavustettua kalaa (esim. silakkaa, siikaa, kirjolohta)120 g (1 prk) smetanaa (tai ranskankermaa)3 rkl majoneesia0,5 dl kevätsipulia2 rkl kapriksenmarjojapuolikkaan sitruunan mehu2 rkl tuoretta tilliämustapippuria myllystä (hienoa merisuolaa)

Perkaa savukala ruodottomaksi. Valmista kastike sekoittamalla keskenään smetana, majoneesi, hienonnettu kevätsipuli, tilli ja kapriksenmarjat sekä mausteet. Lisää kala kastikkeen joukkoon ja sekoita. Mausta tarvittaessa suolalla. Anna moussen maustua jääkaapissa ennen tarjoilua. Savukalamoussea voi tarjoilla esimerkiksi levitteenä, uuniperunan täytteenä tai salaatin lisukkeena.