Tutkija varoittaa: Saasteet kutistavat miesten sukuelinten kokoa

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ympäristön saastumisella voi olla yllättäviäkin vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin. Saasteet saattavat paitsi heikentää ihmisten hedelmällisyyttä, myös esimerkiksi vaikuttaa penisten kokoon. Ympäristöön päätyvien saasteiden ja päivittäin ihmisten käyttämissä tuotteissakin esiintyvien kemikaalien vaikutukset saattavatkin tulevaisuudessa olla jopa katastrofaaliset.

Arvostettu ympäristö- ja lisääntymisterveyden epidemiologi Shanna H. Swan varoittaa tuoreessa Count Down -kirjassaan teollisuuskemikaalien vaikutuksesta ihmisten suvunjatkamiseen. Vuonna 2017 tehdyssä tutkimuksessa huomattiin, että siittiömäärät ovat laskeneet länsimaissa jopa 59 prosentilla vuosien 1973 ja 2011 välillä. Swanin mukaan myös esimerkiksi parikymppiset naiset ovat osissa Maapalloa vähemmän hedelmällisiä kuin heidän isoäitinsä 35-vuotiaina.

Shanna H. Swanin tuoreessa tutkimuksessa huomattiin, että saasteet heikentävät sperman laatua, johtavat penisten koon sekä kivesten tilavuuden pienenemiseen. Lisäksi saasteet ja monista päivittäin käytetyistä hygienia- ja kosmetiikkatuotteistakin löytyvät kemikaalit voivat vaikuttaa myös ihmisten vähentyneeseen libidoon, eli seksuaaliseen halukkuuteen. Vice-lehden mukaan Swan varoittaa hedelmällisyyden heikentymisen olevan maailmanlaajuinen kriisi, joka saattaa uhata koko ihmiskunnan tulevaisuutta.