Koronarokotteita myydään jo pimeässä verkossa – hinnat satoja euroja

Digi Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Koronarokotteista on tullut erittäin haluttua tavaraa, minkä vuoksi osa ihmisistä on valmis hankkimaan niitä itselleen laittomin keinoin. Rokotteita ja sellaisiksi väitettyjä aineita on kaupattu esimerkiksi internetin pimeässä verkossa. Laittomasti myynnissä olevien tuotteiden määrä on kasvanut kolmen kuukauden aikana jopa 300 prosentin edestä.

Pimeässä verkossa on kaupiteltu lukuisten eri valmistajien koronarokotteina mainostettuja tuotteita. Esimerkiksi AstraZenecan ja Johnson & Johnsonin rokotteita on Check Point Software -tietoturvayhtiön mukaan myyty 1 000 dollarin, eli noin 850 euron annoshintaan. Rokotteiden aitoudesta ei ole takeita, mutta Check Pointin edustaja kertoo CNN-uutissivustolle niiden näyttävän kuvien ja niissä näkyvien todisteiden perusteella autenttisilta.

Rokotteiden lisäksi pimeässä verkossa on kaupiteltu myös esimerkiksi henkilökohtaisesti räätälöitäviä, väärennettyjä rokotepasseja noin 170 euron kappalehintaan. Niitä markkinoidaan ihmisille, jotka tarvitsevat todistuksen rokotteen saamisesta esimerkiksi lentomatkaa, ulkomaille matkustamista, uutta työpaikkaa varten. Check Pointin tiedottajan mukaan ammattilaiset väärentäjät kykenevät luomaan jopa tuhansia päällisin puolin aidonnäköisiä passeja ostajan toiveiden mukaisesti.