Hygge meni pois muodista – uusi trendi on ”frilyftsliv”

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Pohjoismaiset elintavat ovat olleet jo pitkään muodissa maailmalla. Esimerkkinä kotioloihin keskittyvä hygge. Nyt trendikkääksi ilmiöksi nousee skandinaavinen ulkoilmaelämäntapa frilyftsliv. Luonnossa liikkuminen ja oleskelu lisäävät hyvinvointia ja terveyttä.

Luonnossa sydämen syke tasoittuu ja verenpaine alenee. Retkeily ja reippailu metsässä, tuntureilla ja vesistöjen äärellä vahvistaa ihmisen ja ympäristön välistä yhteyttä, vähentää stressiä ja parantaa mielialaa.

– Meillä pohjoismaisilla ihmisillä on mutkaton ja luonteva suhde luontoon ja ympäristöön, siellä liikkuminen on luontevaa, ja oikeus tehdä niin on itsestäänselvyys. Pandemian myötä outdoor-harrastaminen on suositumpaa kuin koskaan; paatuneimmatkin cityihmiset ovat löytäneet tiensä metsäpoluille ja retkeilyreiteille, kertoo ulkoiluvaatevalmistaja Helly Hansen.

Helly Hansenin yhteistyökumppani, ski patrol-, kiipeily- ja turvallisuuskouluttaja Oula-Matti Peltonen iloitsee siitä, että ihmiset ovat löytäneet lähiretkeilyn ja muistuttaa luonnossa liikkuvia jokamiehen oikeuksien mukanaan tuomista velvollisuuksista.

– Outdoor-harrastamiseen ei tarvita korkeita vuoria tai isoja meriä. Suomessa on upea luonto ja laaja skaala matalan kynnyksen kohteita, joissa on tarjolla elämyksellisiä luontokokemuksia kaiken ikäisille ja kuntoisille. Kansallispuistoja on ympäri Suomea. Metsähallitus ja kaupungit kehittävät reittejä ja kohteita jatkuvasti. Luontopalveluita ja kursseja on joka lähtöön, kertoo Peltonen.

– Tärkeintä on luonnon kunnioittaminen. Kun vanhemmat opettavat lapsilleen perusasiat omalla esimerkillään, metsä-äly siirtyy sukupolvelta toiselle ja tulevaisuuden retkeilijät oppivat sen, että eivät omalla toiminnallaan vahingoita luontoa tai esimerkiksi jätä jälkeensä roskia.