Kansallisarkisto luopuu Postin palveluista: ”Syynä aineistojen katoaminen ja vakavat häiriötilanteet”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kansallisarkisto on Suomen historian kulttuuriperinnön virallinen vaalija, joka säilyttää vanhoja asiakirjoja tutkijoiden käyttöön. Asiakirjat ovat alkuperäisiä ja korvaamattomia. Nyt Kansallisarkisto on ilmoittanut lopettavansa yhteistyön Postin kanssa, koska virasto ei voi luottaa sen lähetyspalveluihin. Monet yritykset ja kuluttajat ovat tulleet samaan tulokseen jo aiemmin.

– Kansallisarkisto luopuu Postin kuljetuspalveluiden käytöstä kaukolainatoiminnassaan 8.4.2021 alkaen. Esiin tulleiden vakavien häiriötilanteiden ja aineistojen katoamisen vuoksi Kansallisarkisto ei enää käytä Postin palveluita vastuullaan olevan asiakirjallisen kulttuuriomaisuuden kuljetuksissa, virasto tiedottaa.

Ilta-Sanomien mukaan Kansallisarkiston kateissa ollut arkistolähetys löytyi heti tiedotteen julkistamisen jälkeen. Virasto aikoo silti kilpailuttaa lähettipalveluita asiakirjatoimituksiin. Postin luotettavuus on ollut jo vuosien ajan arvostelun kohteena. Kerroimme taannoin naisesta, joka sai hänelle lähetetyn kutsukortin toisella paikkakunnalla asuvan sukulaistyttönsä rippijuhliin kuukausia varsinaisten juhlien jälkeen ja tapahtuma meni häneltä nolosti ohi.