Malli sai aivovaurion syötyään rinkelin – perheelle jättikorvaukset

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Allergiakohtauksilla on joskus vakavia ja pysyviä vaikutuksia, kuten mallina ja näyttelijänä työskennelleen Chantel Giacalonen perhe joutui huomaamaan. Nainen oli kärsinyt pysyvästä aivovauriosta allergisen reaktion seurauksena. Nyt hänen perheelleen on maksettu tapahtuneen vuoksi jättikorvaukset.

Chantel Giacalone oli vuonna 2013 syönyt pretzel-rinkelin ollessaan mallikeikalla Las Vegasissa. Pähkinäallergiaa sairastavan naisen tietämättä rinkeli oli sisältänyt maapähkinävoita, minkä seurauksena hän sai anafylaktisen reaktion. MedicWestin ambulanssin paikalle hälyttänyt Giacalone alkoi kärsimään allergiakohtauksen aiheuttamasta aivojen hapenpuutteesta.

Giacalonen asianajajan mukaan kummallakaan paikalle hälytetyllä ensihoitajalla ei ollut tarjota naiselle suonensisäisesti annettavaa adrenaliinia, jota käytetään vakavien allergiareaktioiden hoitoon. Ensihoitajat antoivat potilaalle intramuskulaarista andrenaliinia. Vakavan anafylaksian hoitoon tarvitaan tyypillisesti myös suonensisäistä lääkettä.

Tapahtuneen seurauksena nykyään 35-vuotias Chantel Giacalone elää neliraajahalvaantuneena vanhempiensa kotona letkuruokinnassa, kykenee kommunikoimaan vain silmillään ja tarvitsee jatkuvaa huolenpitoa. Las Vegas Review-Journal -lehden mukaan MedicWest-yhtiö kiisti syyllistyneensä vakvaan virheeseen. Oikeuden valamiehistö kuitenkin oli eri mieltä, ja Giacalonen perheelle maksetaan vahingonkorvauksia lähes 25 miljoonan euron edestä.