Saitko liikaa opintotukea? Palauta huhtikuussa tai siihen lisätään muhkeat korot

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa on käytössä järjestelmä, jossa ahkeruudesta seuraa sanktioita. Opiskelijoille on asetettu vuosiraja tuloihin, mikä tarkoittaa ahkeroiden ja työllistyvien opiskelijoiden saamien opintotukietuuksien pienentämistä. Systeemi ei kannusta töihin, eikä valtionkassaan kerry siten myöskään veroja. Työkokemusta saa kerryttää ainoastaan, jos siitä ei makseta liikaa.

Jos opiskelijan tulot ylittivät vuositulorajan vuonna 2020, hän voi vapaaehtoisesti palauttaa liikaa maksetut opintorahat ja opintotuen asumislisät. Vuositulorajat ja tuen vapaaehtoinen palauttaminen eivät koske yleistä asumistukea. Opintotuki pitää maksaa takaisin viimeistään perjantaina 30. huhtikuuta.

Jos on palkkatöissä, kannattaa huomioida ansaitsemansa summa. Sen tulee olla joko huomattavan suuri, että pärjää palkalla myös opiskeluaikana tai naurettavan pieni, jotta ei joudu maksamaan opintotukia takaisin. Jos opiskelijalle on maksettu opintotukea yhdeksältä kuukaudelta, muiden tulojen vuosituloraja on 12.498 euroa. Kymmeneltä opintotukikuukaudella vuosituloraja on 11.116 euroa, eli vuositasolla jaettuna 926 euroa kuukaudessa. Opintotuen vapaaehtoisia palautuksia kertyi vuosi sitten 27.500 opiskelijalta yhteensä 19,7 miljoonaa euroa. Valtaosa opiskelijoista palauttaa tuet verkossa.

– Jos liikaa maksettua opintotukea ei palauteta ajoissa, se peritään takaisin 7,5 prosentilla korotettuna, Kelasta muistutetaan.