Bhutanissa on maailman vaarallisin kansainvälinen lentokenttä – näin vaikeaa sinne on laskeutua

Matkailu Viihdeuutiset · Stara.fi

Lentosimulaattorien harrastajat harjoittelevat usein laskeutumisia erikoisille lentokentille ympäri maailmaa, sillä niistä sekä aidot lentäjät että simulaattorien lentäjät saavat sopivasti haasteita. Aidoilla piloteilla tosin on oma ja matkustajien henki kyseessä. Eräs vaarallisimpiin lentokenttiin lukeutuva on Mount Everestille matkaavien käyttämä Luklan lentokenttä. Sen edelle monissa listauksissa nousee kuitenkin Bhutanin Paro.

Paron lentokenttä sijaitsee 2 200 metrin korkeudessa merenpinnasta vaikeakulkuisen vuoriston keskellä Paro Chhu -joen varrella. Eristäytyneen Bhutanin ainoa kansainvälinen lentokenttä on nopein reitti maan pääkaupunki Thimphuun. Lentokentän haastavuuden vuoksi sinne saavat laskeutua vain lentokentän olosuhteisiin erityisesti perehtyneet lentäjät, joita on nykyisin vain reilut parikymmentä.

Oheisilla videoilla nähdään miten vaikeaa lentokentälle on laskeutua ja miksi öideen aikaan laskeutumisia ei voida tehdä. Finaalia ei ole käytännössä lainkaan, sillä perusosan jälkeen lentäjät joutuvat puikkelehtimaan vuorenrinteiden välissä tehden useita nopeita käännöksi. Näin ollen myös kokeneet lentäjät joutuvat usein jättämään laskeutumisen kesken ja yrittämään sitä uudelleen.