Ihanaa! Kohta saa raikasta raparperia – sopii myös simaan

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Suomalaiset valmistavat raparperistä perinteisesti piirakkaa, mehua ja kiisseliä. Se sopii erinomaisesti myös viiniin sekä suolaisiin ruokiin. Raparperiin maustamiseen sopivat erityisesti inkivääri, kaneli, kardemumma ja tähtianis.

Kotimaisen raparperin satokausi alkaa aikaisin ja jatkuu koko kesän ajan. Elintarvike- ja yritysasiantuntija Mirja Pummila Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaisista kehottaa hyödyntämään raparperia makeiden ruokien lisäksi myös suolaisten herkkujen valmistuksessa. Kirpeää makua voi myös pehmentää hunajalla, siirapilla tai sokerilla. Raparperia kannattaa yhdistää kevään ja alkukesän luonnonkasveihin.

– Raparperista ja nuorista koivunlehdistä syntyy mahtavan raikas sima. Raparperi sopii myös villiyrttisalaatteihin, Pummila tietää.

Raikas koivunlehti-raparperisima

1 l nuoria koivunlehtiä

3-4 raparperinvartta

2 dl fariininsokeria

2 dl sokeria

4 l vettä

1/5 teelusikallista kuivahiivaa tai herneen kokoinen nokare tuorehiivaa

rusinoita

1. Huuhdo koivunlehdet nopeasti ja valuta vesi pois. Voit halutessasi silputa lehtiä hieman.

2. Leikkaa raparperit paloiksi ja laita koivunlehtien kanssa isoon kattilaan tai kuumaa vettä kestävään ämpäriin. Lisää sokerit.

3. Kuumenna osa vedestä kiehuvaksi ja kaada ainesten päälle. Lisää loppu vesi, kun sokerit ovat sulaneet. Varmista, että seos on kädenlämpöistä ja lisää hiiva.

4. Anna juoman seistä vuorokauden ajan huoneenlämmössä, siivilöi ja pullota. Tipauta joka pulloon halutessasi yksi rusina. Nosta juomat jääkaappiin, ja anna käydä kylmässä 2-3 vuorokautta. Kun rusina on pulleana kohonnut juoman pintaan, juoma on valmista nautittavaksi.