Takatalvi uhkaa – tulossa jopa 10 senttiä lunta

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Ensi kuussa on juhannus. Kesäkukkien kasvatus on alkanut jo tovi sitten ja puutarhurit odottavat innoissaan niiden istuttamista ulos. Epävakainen sää on kuitenkin romuttanut haaveet toukokuun kesästä. Takatalvi tuo lunta tullessaan.

Meteorologit niin Forecalla kuin Ilmatieteen laitoksella myöntävät, että toukokuun ensimmäisen viikon sää on vuodenaikaan nähden kolea. Matalapaineen keskukseen liittyvä sadealue lähestyy Suomea keskiviikosta alkaen. Tampereen ja Mikkelin leveysasteiden tuntumassa sateet tulevat ainakin osin lumena. Jos pahin skenaario toteutuu, voi loppuviikosta sataa maan pohjois- ja itäosissa jopa 10 senttiä lunta.

– Matalapaineeseen liittyy myös voimakkaita tuulia, itäisellä Suomenlahdella jopa myrskylukemia. Pienikin muutos matalapaineen ennusteessa voi viedä sen Suomen rajojen ulkopuolelle, tai toisaalta tuoda sen Suomeen vielä voimakkaampana. Toukokuun ”lumipommin” ennuste on siis vielä epävarma, Forecan meteorologi Joanna Rinne lohduttaa.