Nettiostamiseen suuri muutos – Kiinan tilaukset on pian tullattava

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Tällä hetkellä enintään 22 euron lähetykset ovat pääasiassa verovapaita Euroopan ulkopuolelta tilatessa. Tämä on saanut ihmiset tilailemaan niin sanottua Kiina-krääsää Suomeen, mutta nyt tullauskäytäntöön on tulossa muutos.

Verkkokauppaostosten tekeminen on muuttumassa kesällä, kun kaikista Euroopan unionin ulkopuolelta toimitettavista tavaroista on maksettava arvonlisävero ja ne on tullattava 1. heinäkuuta alkaen. Uudistus kannustaa ihmisiä suosimaan enemmän paikallisia yrittäjiä – mikä tuo moninkertaisesti verotuloja valtion kassaan.

Suomalaiset tuotteet ovat usein myös pitkäikäisempiä ja laadukkaampia. Paketteja voi tilata jatkossakin ulkomailta, mutta niistä on maksettava arvolisävero.

– Muutos koskee vuositasolla miljoonia paketteja. Suomeen tilataan paljon ostoksia esimerkiksi Kiinasta, USA:sta ja Isosta-Britanniasta, josta tuli vuodenvaihteessa brexitin myötä täysimääräisesti EU:n ulkopuolinen maa. Ostajan on helppo arvioida tavaran hinnan päälle tulevat maahantuontiverot ennen tilausta Tullilaskurissa, kertoo henkilöasiakkaiden asiointipalveluiden kehityksestä vastaava tulliylitarkastaja Nadja Painokallio.