Kiinalainen kantoraketti iskeytyy hallitsemattomasti maahan – turmapaikkaa ei tiedetä

Viihdeuutiset · Stara.fi

Avaruudesta putoaa maapallolle usein eri kokoisia objekteja, joista valtaosa tuhoutuu niiden saapuessa ilmakehään. Nyt poikkeuksellisen matalalla kiertoradalle on kovaa vauhtia lähestymässä kantoraketti, joka tulee lähipäivinä putoamaan maan pinnalle.

Kiinalainen Tianhe-raketti laukaistiin avaruuteen huhtikuun lopuissa, kun se kuljetti kiertoradalle kiinalaisen avaruusaseman osan. Nyt Pitkä marssi 5B -nimen saanut raketti putoaa koko ajan lähemmäksi maapalloa hallitsemattomasti. Raketin nopeus on parhaillaan 28 100 kilometriä tunnissa ja viimeksi kuluneen vuorokauden aikana raketti on pudonnut 20 kilometriä 292 kilometrin korkeuteen. Raketin putoamista voi seurata tästä.

30 metriä pitkä ja viisi metriä leveä kantoraketti tulee arvioiden mukaan iskeytymään maan pinnalle viikon sisällä, mutta tarkkaa päivää ei ole kyetty laskemaan. Tämän hetken arvio on 15. toukokuuta. Kantoraketti on yksi suurimmista maahan iskeytyneistä objekteista ja sen toivotaan putoavan asumattomalle alueelle. Raketin jäännökset voivat levitä jopa satojen kilometrien säteelle, joten turma voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa asutulle alueelle pudotessaan.