Kerrostalon viemärit asennettiin väärin – jätevedet valuivat Helsingissä kuukausia luontoon

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Helsingin poliisilla on esitutkinnassa kaksi Helsingin Malmin Longinojaan liittyvää tapausta rikosnimikkeellä ympäristön turmeleminen. Tulivuorentiellä Sepänmäenpuistossa tehtiin havainto jätevesivuodosta maanantaina 3. toukokuuta. Asuinalueella oli ihmetelty hajuhaittaa.

Poliisin tietojen mukaan käsittelemätöntä jätevettä oli päässyt valumaan hulevesiputken läpi Longinojaan virheellisen liitoksen takia. Vasta valmistuneiden kerrostalojen viemäriputki on liitetty väärään kaivoon, joten jätevesi pääsi virtaamaan luontoon parin kuukauden ajan.

– Longinoja on arvokas luontokohde ja sitä on kunnostettu paljon. Tällaiset vuodot ovat harmillisia eikä vesistöihin saisi päästä sinne kuulumattomia aineksia, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anne Hietala.

Malmin Longinojaan on valunut myös tuntematonta punaista ainetta, josta tutkinta lähti alunperin liikkeelle. Malmin Longinojan vesi oli värjäytynyt voimakkaan punaiseksi.

– Poliisi suoritti paikalla teknistä tutkintaa, ja punaisen aineen alkuperän selvittämistä jatketaan, Hietala sanoo.

Poliisi jatkaa molempia tapausten tutkimuksia. Punaisen aineen alkuperästä jotain tietäviä pyydetään ottamaan yhteyttä sähköpostilla yleisvaaralliset.helsinki@poliisi.fi tai virka-aikana 029 547 5433.