Proteiintuotteita vedetään markkinoilta – pannukakkujauheissa korkeita etyleenioksidijäämiä

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ruokavirasto on ilmoittanut kahden FAST Protein -tuottaiden takaisinvedosta. Func Food Finland poistaa myynnistä FAST Protein Cake Mix maple syrup ja FAST Protein Pancake Mix banana-toffee -pannukakkujauheet niissä havaitun korkean etyleenioksidijäämän vuoksi.

Belgiassa valmistettujen proteiinituotteiden valmistuksessa käytetyssä psylliumjauheessa on ollut lainsäädännön ylittämä määrä etyleenioksidia. Ruokaviraston mukaan pois vedettävistä tuotteista ei synny välitöntä vaaraa, mutta niiden käyttöä ei tulisi jatkaa. Pannukakkujauheita on myyty ainakin K- ja S-ryhmien kaupoissa ja XXL-ketjun liikkeissä.

Etyleenioksidi on torjunta-aine, jonka käyttö on EU:n sisällä kielletty. Sillä on pitkäaikaisesti käytettynä terveydelle haitallisia vaikutuksia. Func Food Finland on ilmoittanut varmistavansa, ettei ainetta jatkossa löydy tuotteista ja kertonut hyvittävänsä jo ostetut tuotteet asiakaspalveluun palautettua tyhjää pakkausta vastaan.