Tiesitkö? Näin usein vanhoista alusvaatteista tulisi hankkiutua eroon

Terveys · Tim Isokivi

Monien vaatelokeroista saattaa löytyä vuosiakin vanhoja alusvaatteita. Vanhat pikkuhousut ja bokserit olisi kuitenkin syytä sysätä vaihtoon säännöllisin väliajoin, sillä bakteerit ja muut pöpöt saattavat säilyä niissä ahkerasta pesemisestä huolimatta. Osa bakteereista voi aiheuttaa esimerkiksi virtsatietulehduksia, ihottumaa ja vuotoa.

Ihonhoitoklinikka Elite Aestheticsin asiantuntija Shirin Lakhanin mukaan intiimialueiden kanssa kosketuksissa olevat vaatekappaleet olisi syytä vaihtaa uusiin 12 kuukauden välein. Alusvaatteisiin kerääntyy kuolleen ihon mukana niin luonnollisia ja harmittomia bakteereja kuin vaarallisiakin bakteereja esimerkiksi hiivasienitulehdusten ja seksitautien seurauksina. Tutkimukset ovat osoittaneet, etteivät esimerkiksi kolibakteerit katoa alusvaatteista aina täysin konepesussakaan.

Konsultoivan gynekologi Narendra Pisalin mukaan puuvillasta valmistettuja alusvaatteita kannattaisi käyttää enintään 50 pesukertaa, mutta hiertymää aiheuttavat tai rikkinäiset vaatekappaleet kannattaa heittää pois jo aiemmin. Huomiota kannattaa Independent-lehden mukaan kiinnittää myös tapaan jolla alusvaatteista hankkiudutaan eroon. Tavallisten roskien mukana hitaasti hajoavia vaatteita ei kannata heittää pois, vaan ne olisi syytä toimittaa erityisiin vaatteiden kierrätyspisteisiin pestyinä.

Intiimiterveyden asiantuntija Stephanie Taylor puolestaan kehottaa Daily Mail -lehdessä naisia olemaan mahdollisuuksien mukaan niin kutsutusti kommandona, eli ilman alushousuja. Hänen mukaansa esimerkiksi nukkumista alusvaatteisillaan olisi syytä välttää. Taylor suosittelee myös harrastamaan liikuntaa ilman pikkuhousuja, sillä bakteerit vihtyvät lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa.