Asiantuntijat: Sähköautojen valmistus pian perinteisiä autoja halvempaa

Autot Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Sähköisten ajoneuvojen kysyntä on lisääntynyt kuluneina vuosikymmeninä merkittävästi. Kuluttajien harmiksi sähköajoneuvojen hinnat ovat kuitenkin pysytelleet korkeina. Lähivuosina tähän saattaa tulla muutos.

Tuoreen BloombergNEF:n raportin mukaan sähköautojen valmistuskustannukset ovat vuoteen 2027 mennessä pienemmät kuin fossiilisia polttoaineita käyttävien ajoneuvojen valmistuksessa. Isokokoisten ajoneuvojen, kuten sedan-mallisten autojen ja katumaastureiden valmistamisen uskotaan olevan jo vuonna 2026 samaa tasoa kuin petroli- ja diesel-mallien tapauksessa.

Tällä hetkellä keskikokoinen sähköauto maksaa ennen veroja keskimäärin noin 33 300 euroa, kun taas petroliauto maksaa keskimäärin noin 18 600 euroa. Sähköautojen valmistuskulujen uskotaan laskevan erityisesti edullisempien akkujen ansiosta. voittoa tavoittelemattoman Transport & Environment -organisaation mukaan uusien akkujen hintojen odotetaan laskevan jopa 58 prosentin verran vuosien 2020 ja 2030 välillä.

Sähköautoja myytiin vuonna 2020 runsaasti etenkin Euroopassa ja Kiinassa. The Guardian -lehden mukaan optimistisimpien arvioiden mukaan sähköautojen ja fossiilisia polttoaineita käyttävien autojen hinnat tasaantuisivat jo vuoden 2024 paikkeilla.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.