Ruokavirasto: Lopeta bambuastioiden käyttäminen – saattavat olla haitallisia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ruokavirasto ilmoitti tammikuussa yrityksistä, jotka ovat vetäneensä pois markkinoilta hyväksymättömiä kasvikuituja sisältäviä elintarvikekontaktimateriaaleja. Eniten markkinoilta on poistettu bambua sisältäviä take away -mukeja.

– Takaisinvedon syynä on se, että kyseiset tuotteet sisältävät kasvikuituja, joita ei ole hyväksytty EU:n muoviasetuksen 10/2011 mukaisesti käytettäväksi muovisissa elintarvikekontaktimateriaaleissa eikä niiden turvallisuudesta tällaisessa käytössä ole siten varmuutta, Ruokavirasto tiedotti tammikuussa.

Kunnalliset elintarvikevalvontaviranomaiset ovat ohjanneet yrityksiä takaisinvedoissa, ja suurin osa tuotteista on poistettu myynnistä. Tuotteiden kartoitus jatkuu kuitenkin edelleen.

Tuotteiden käytöstä ei ole vielä ollut vaaraa kuluttajien terveydelle, vaan vaikutusten konkretisoituminen terveydellisenä haittana vaatii usein toistuvan ja hyvin pitkäaikaisen käytön. Lisätietoja Ruokaviraston sivuilla.