Lämmin sää ja arkipyhä houkuttelivat ihmiset ulos – kokoontumisrajoituksia mahdotonta valvoa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat kyllästyneitä elämään neljän seinän sisällä tai liikkumaan omissa oloissa, mutta koronakriisin vuoksi se on ollut usein ainoa vaihtoehto olosuhteiden pakosta. Poikkeuksellisen lämmin helatorstai houkutteli kuitenkin kansalaisia pitkin turuja ja toreja nauttimaan kesäisestä tunnelmasta ystävien kera. Osa puhui jopa koronan palautumisbileistä.

Kokoontumiset aiheuttivat paljon kaivattua sosiaalista kanssakäymistä ja antoi toivoa tulevasta. Yksinäisyys taittui edes hetkeksi ja ihmiset olivat vapautuneempia. Valitettavasti suurten joukkojen kokoontuessa myös järjestyshäiriöt lisääntyvät. Helsingin poliisi kertoo, että kaupungin puistoihin kokoontui helatorstain vastaisena yönä satoja ihmisiä.

Poliisi joutui kertomansa mukaan puuttumaan illan aikana esimerkiksi häiriökäyttäytymisiin ja alaikäisten päihteiden käyttöön. Kokoontumisista aiheutuneesta melusta oli tullut poliisille ilmoituksia. Keskiyön aikaan poliisi kehotti kokoontuneita ihmisiä hajaantumaan puistoista yleisen turvallisuuden ylläpitämiseksi. Ihmisiä pyydettiin poistumaan Sinebrychoffin puistosta, Mustikkamaalta sekä Tervasaaresta.

– Poliisin tehtävä on valvoa turvallisuutta yleisillä paikoilla. Pimeän tullen poliisi ei enää pystynyt puuttumaan kaikkiin yksittäisiin häiriöihin, joten yleisen järjestyksen ja turvallisuuden säilyttämiseksi puistot päätettiin tyhjentää, kertoo yleisjohtaja, komisario Riku Korpela Helsingin poliisista.