Uhanalainen kiljuhanhi palannut Suomeen? Tutkijat ihmeissään

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kiljuhanhi on Pohjoismaiden uhanalaisimpia pesimälintuja. Sen ainoat tunnettu pesimäalueet Pohjoismaissa ovat tällä hetkellä Norjassa. Suomessa kiljuhanhia on kuitenkin säännöllisesti levähtänyt keväisillä muuttomatkoillaan. Parhaillaan Siikajoella on ainakin 85 kiljuhanhea tankkaamassa ennen kevätmuuton viimeistä pitkää etappia Pohjois-Norjaan.

Oulun yliopiston tutkijat, Metsähallitus ja WWF selvittävät ympäristöstä otettavien DNA-näytteiden avulla, pesiikö äärimmäisen uhanalainen kiljuhanhi Suomessa. Lajin viimeisin varmistettu pesintä todettiin Suomessa 1990-luvun puolivälissä. Pohjolan kiljuhanhikanta on kasvussa, joten lajin pesintä Suomessa on aiempaa todennäköisempää.

Pohjoismaiden kiljuhanhet talvehtivat Kreikassa. Niiden suurimmat uhat ovat metsästys, häirintä ja elinympäristöjen hävittäminen niiden muuttomatkalla ja talvehtimisalueilla. Kiljuhanhia on enää noin sata yksilöä Pohjoismaissa.