Siitepölykausi pahimmillaan – kuusi vinkkiä oireiden lievittämiseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomessa eletään parhaillaan ennätyksellistä siitepölykautta ja aiemmin oireettomina pysyneet ovat saattaneet turvautua allergialääkkeisiin. Kerroimme aiemmin tällä viikolla siitepölymäärien kohonneen jo niin runsaiksi, että niitä mittaava asteikko ei riitä ilmaisemaan siitepölyn määriä.

Yliopiston Apteekki on vinkannut kuusi tapaa, joilla siitepölyallergiasta kärsivät voivat lieventää oireita. Silmätipat, nenäsumute ja antihistamiini ovat keväisin allergikoilla kovassa käytössä. Paikallisesti käytettävät valmisteet ovat Käypä hoito -suosituksen mukainen ensisijainen hoitomuoto.

1. Nenäsumute

Allergiaoireiden hoito kannattaa aloittaa paikallisesti sieltä, missä oireet ovat. Kortisonia sisältävä nenäsumute on tehokas apu allergiseen nuhaan. Sumutteesta saattaa olla apua myös allergiseen silmien kutinaan ja punoitukseen.

2. Silmätipat

Kun siitepölyallergia tuntuu silmissä, avuksi kannattaa ottaa antihistamiinia sisältävät silmätipat. Silmätipoista saa parhaan hyödyn irti, kun niitä käytetään säännöllisesti aamuin illoin siitepölykauden ajan.

3. Antihistamiini

Jos allerginen nuha ja aivastelu jatkuvat voimakkaina paikallishoidosta huolimatta, antihistamiinitabletit voi ottaa lisäavuksi. Antihistamiinitabletit tukevat nenäsumutteen ja silmätipan vaikutusta.4. Nenähuuhtelukannu


Nenähuuhtelukannu on oiva lisäapu allergiaoireiden hoidossa paikallisesti hoitavien tuotteiden ohella. Suolavesiliuos puhdistaa nenän limakalvot siitepölystä ja hoitaa limakalvoja. Huuhtelu auttaa tukkoiseen oloon, poistaa limaa ja helpottaa allergiaoireita.

5. Nenäöljy

Allergian hoitoon tarkoitetut lääkkeet voivat kuivattaa nenän limakalvoja. Haittavaikutuksia voi vähentää apteekista saatavalla nenäöljyllä. Helppokäyttöinen, suihkepulloon pakattu nenäöljy hoitaa nenän limakalvoja ja ehkäisee nenän karstoittumista.

6. FFP2-maski

Maskin käytöstä voi olla lisähyötyä allergikoille, sillä kyseinen maskityyppi estää siitepölyhiukkasten pääsyn nenän limakalvoille.