Yleinen virhe pesukoneen kanssa voi maksaa omaisuuden

Koti & Asuminen · Tim Isokivi

Vuotovahingot aiheuttavat suomalaiskodeissa vuosittain tuhansien eurojen arvoisia vahinkoja. Vakuutusyhtiö Pohjola vakuutuksen tilastoista käy ilmi, että putkien ja laitteiden vuotovahingoista noin 55 prosenttia tapahtuu omakotitaloissa ja jopa lähes 70 prosenttia 1980-luvulla rakennetuissa ja sitä vanhemmissa taloissa.

Eniten vuotovahinkoja kerrotaan aiheutuvan astianpesukoneista, joiden poistoletkut saattavat esimerkiksi irrota, vuotaa tai rikkoontua. Riskialttiita ovat erityisesti seitsemän vuotta ja sitä vanhemmat koneet. Astianpesukonetta ei pitäisi koskaan jättää pyörimään yksikseen, sillä jos kone menee rikki ja vedet valuvat lattialle ilman valvontaa, saatetaan vakuutuskorvauksia alentaa tai jopa jättää kokonaan maksamatta.

Keskimäärin omakotitalon vuotovahinko on 8 300 euron arvoinen, mutta se voi nousta jopa 100 000 euroon. Noin 60 prosenttia suomalaisten omakotitalojen korvatuista vuotovahingoista aiheutuu käyttövesiputkistoista ja laitteista, kuten hanoista ja pesukonesita. Noin 15 prosenttia puolestaan aiheutuu kiinteiden LVI-laitteiden, kuten lämminvesivaraajan hajoamisesta.

Putkien vanheneminen lisää vuotovahingon riskiä, eikä vakuutus välttämättä korvaa vanhoista putkista aiheutuneita vahinkoja. Putkista tehdään ikävähennys niiden toisesta käyttövuodesta alkaen. Siksi putkien vaihtamista kannattaakin Pohjola Vakuutuksen korvauspalveluita johtavan Sari Styrmanin mukaan harkita, mikäli ne lähestyvät käyttöikänsä loppua.