Koronarokotustodistuksen saa Suomessa jatkossa maksutta – ilmestyy näkyviin Omakantaan

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Matkustaessa tarvittavan todistuksen saadusta koronarokotuksesta saa jatkossa maksutta. Koronarokotustodistukset tulevat nimittäin jatkossa näkyviin Omakantaan.

Rokotetodistukset ilmestyvät näkyviin Omakantaan vaiheittain 26. toukokuuta alkaen. Omakannan todistus sisältää tiedot saaduista koronarokotuksista, ja sitä voidaan käyttää ylittäessä rajaa EU-maissa, jotka hyväksyvät kansallisen todistuksen rokotuksista. Todistuksen voi esittää sähköisesti tai tulostaa itse paperille.

Todistuksen päivittyminen Omakantaan saattaa kestää jonkin aikaa, sillä rikotustiedot korjataan takautuvasti eri tietojärjestelmiin. Jatkossa koronarokotustodistus ilmestyy näkyville Omakantaan viiden vuorokauden sisältä rokotuksen saamisesta.

Kansallinen koronarokotustodistus on käytössä siihen asti, kunnes EU:n yhteinen koronatodistus tulee käyttöön heinäkuussa. Myös EU:n koronatodistus tulee löytymään Omakannasta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan matkustamista on tosin toistaiseksi edelleen syytä välttää monissa maissa edelleen huonon koronatilanteen vuoksi.