Kyyt heräilevät horroksesta – ota huomioon lenkillä koiran kanssa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kyykäärmeet ovat Suomen ainoita myrkkykäärmeitä. Niitä ei kannata kuitenkaan pelätä turhanpäiten, sillä kyyllä on oma tärkeä merkityksensä luonnolle. Niitä voi kuitenkin varoa esimerkiksi koiran kanssa ulkoillessa.

Kyyn purema ei ole aikuiselle ihmiselle hengenvaarallinen. Myös suurin osa koirista toipuu käärmeen puremasta eläinlääkärin avulla. Agria Eläinvakuutus muistuttaa nyt, kuinka kyyn pureman kanssa tulee toimia. Yhtiön mukaan purema on vaarallisin keväällä, sillä silloin kyseessä on usein nuori kyy. Nuoret kyyt ovat ärhäkämpiä ja ne erittävät usein enemmän myrkkyä kuin vanhemmat käärmeet.

Koira tarvitsee aina eläinlääkärin hoitoa, jos kyy puree. Vaikka koira ei oireilisi mitenkään pureman jälkeen tai ei ole täysin varmaa onko kyy purrut koiraa, on hyvä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin välittömästi. Kyy puree koiraa useimmiten kuonoon tai tassuun koiran nuuhkiessa maata tai tutkiessa käärmettä. Kuonoon osuneen pureman paranemisennuste on yleensä hyvä.

– Jos kyy on purrut koiraa tassuun, tärkeintä on pitää koira mahdollisimman paikallaan, jotta myrkky ei pääsisi leviämään muualle koiran elimistöön. Koira kannattaa mahdollisuuksien mukaan kantaa autoon ja viedä välittömästi lähimmälle eläinklinikalle.

Lisätietoa kyyn puremista koirilla: Agria Eläinvakuutus