Ravintolaväeltä synkkä kirje demariministeri Krista Kiurulle: ”Perheiden kärsimys loppuisi”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Pääministeri Sanna Marinin (sdp) johtama Suomen hallitus on pian 16 kuukauden ajan iskenyt kapuloita ravintola-alan rattaisiin enemmän kuin mitä asiantuntijoiden mukaan olisi ollut koronatilanteen vuoksi tarpeen. Sama tilanne jatkuu yhä edelleen.

Kymmenettuhannet suomalaiset perheet odottavat koska vanhempi pääsee takaisin töihin. Nyt suomalaiset ravintola-alan ammattilaiset ovat julkaisseet ministeri Krista Kiurulle (sdp) osoitetun avoimen kirjeen. Sen teksti on synkkää kertomaa siitä miten hallitus on ajanut järjestelmällisesti alas suomalaista ravintola-alaa. Eräs kirjeen julkaisijoiden on ravintoloita voimakkaasti koko kriisin ajan puolustanut julkkiskokki Henri Alen.

– Krista Kiuru. Meidän on taas juteltava. Sanoitte aikanaan – tai itse asiassa mietinnöt ja säädökset sanovat – että rajoituksista on luovuttava heti, kun ne eivät ole välttämättömiä. Näin ei ole tehty. Lähes 80 000 ravintola-alalla työskentelevää ihmistä perheineen odottavat, että säännöistä pidetään kiinni. Kuka niistä pitää kiinni, ellei ministeri? Henri Alen ja muut kysyvät ministeri Kiurulta.

– Kyllä kyllä, ymmärrämme hyvin, että mennään terveys edellä. Mutta nyt tuntuu, ettei kysymys ole enää siitä. Tartunnat ovat vähentyneet ripeästi, joten ripeyttä tarvitaan myös säädösten purkamisessa. Sanotte, että tartunnat ovat vähentyneet rajoitustoimienne ansiosta. Mutta olisiko kuitenkin niin, että tartuntojen vähenemiseen olisi enemmän syynä ihmisissä tapahtunut käyttäytymisen muutos kuin ravintola-alan kuritus?

– Ja mitä jos ravintola ei olekaan ongelma vaan ratkaisu? Mitä jos tilanne onkin se, että valvotuissa tiloissa syöminen ja juominen olisikin parempi idea kuin puistoissa juhliminen? Jos esimerkiksi viidessä tiukimmin rajoitetussa maakunnassa sallittaisiin anniskelu klo 22 ja sulkeminen klo 23 asti, voitaisiin heti kutsua takaisin töihin 10 000 työntekijää, joukko ravintola-alan ammattilaisia toteaa ministerille.

– Kesä olisi monille perheille erilainen, kun isä tai äiti voisi palata pitkän tauon jälkeen töihin. Perheiden kärsimys loppuisi. Faktat ovat selkeät. Haluammekin uskoa, että muutos tapahtuu nyt todella nopeasti; että suomalaisille saadaan parempi kesä. Toivomme, ettei kyse ole nyt periaatteesta. Eihän?