Tamperelaispanimo valmistaa olutta kirkosta löytyneestä villihiivasta

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pyynikin Brewing Company -panimo ja Tampereen tuomiokirkkoseurakunta ovat aloittaneet yhteistyön, minkä myötä Tampereen Vanha kirkko tulee saamaan oman nimikko-oluen. Vaalea belgialaistyylinen vehnäolut tulee liittymään vuonna 1825 valmistuneeseen kirkkoon muutenkin kuin vain nimensä puolesta.

Vehnäoluen valmistamisessa tullaan käyttämään villihiivaa, joka kerätään Tampereen keskustotilla sijaitsevan Vanhan kirkon tiloista. Aamulehden mukaan mikroskooppisen pieni hiiva kerätään kirkon ilmasta erityisillä keräimillä. Villihiivasta kasvatetaan panimon laboratoriossa oluen panemiseen käytettävää vahvaa hiivaa.

Vanhan kirkon nimikko-olut oli pastori Olli Viljakaisen idea. Hänen mukaansa oluen paneminen kuuluu osana kristilliseen ja luterilaiseen kulttuuriin, ja sitä on aina tavalla ja toisella harrastettu esimerkiksi keskieurooppalaisissa luostareissa. Ideana olikin toteuttaa kyseisestä perinteestä eräänlainen suomalainen versio.

Tampereen Vanhan kirkon nimikko-olut tulee näillä näkymin myyntiin ensi vuoden keväänä tai kesällä. Osa sen myyntituotosta käytetään Tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyöhön. Oluesta päästään nauttimaan ainakin Tampereen keskustorin alueen ravintoloissa.