Yhdysvallat epäilee: Wuhanin laboratorion tutkijoita sairastui jo marraskuussa 2019

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Yhdysvaltojen tekemien tiedustelujen mukaan kolme Kiinan Wuhanin virologian instituutin tutkijaa on hakeutunut sairaalahoitoon koronavirusta muistuttavien oireiden vuoksi marraskuussa 2019. Kiina on kiistänyt, että koronavirus olisi peräisin laboratoriosta.

Wall Street Journalin mukaan asiasta on varmaa näyttöä kolmesta eri tietolähteestä. Syytä tutkijoiden sairastumiselle ei tiedetä, mutta oireet ovat olleet hyvin paljon koronaviruksen kaltaisia. Maailman terveysjärjestö (WHO) valmistautuu parhaillaan keskustelemaan koronaviruksen alkuperää koskevista tutkinnoista ja sen seuraavista vaiheista.

Alunperin koronaviruksen on uskottu levinneen lepakoista ihmisiin villieläintorilla. WHO on tutkinut viruksen alkuperää, mutta osa valtioista vaatii tarkempia selvityksiä sekä Kiinan avoimempaa tiedottamista ja läpinäkyvämpää raporttien julkaisemista.