Hellekupoli iskee Suomeen kesällä: ”Pitkiä hellejaksoja”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kesä 2021 tullaan tämän hetken ennusteen mukaan muistamaan hellekesänä, mikäli meteorologien laatimat pitkän aikavälin ennusteet toteutuvat. Forecan mukaan luvassa on syyskuulle saakka tavallista lämpimämpiä kesäkelejä.

Vuoden 2018 historiallinen hellekesä on vielä tuoreessa muistissa, sillä silloin pisin yhtäjaksoinen hellejakso oli peräti 25 päivää ja heinäkuun loppuun mennessä hellepäiviä oli koossa jo 50. Aika näyttää tavoitellaanko tulevana kesänä samanlaisia lukemia.

Forecan vuodenaikaennuste lupaa hyvää kesälomalaisille erityisesti heinäkuusta syyskuulle, koska Pohjois-Euroopan ylle on ehkä muodostumassa pitkään paikallaan pysyvä korkeapaineen alue.

– Tällainen tilanne pakottaa sadealueet Suomen pohjoispuolelta ohi ja tuo meille pitkän, lämpimän ja aurinkoisen jakson. Tähän viittaisivat sekä ilmanpaine-, ilmamassa-, lämpötila- että sade-ennusteet. Vuodenaikaisennusteen mukaan tänä kesänä voi siis olla odotettavissa pitkiäkin jaksoja helteistä ja aurinkoista kesäsäätä, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.