YLE: Piinaava hyttyskesä luvassa: ”Kaikki täällä yhtä aikaa”

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kesäkuu on alkanut lämpimissä merkeissä, mutta myös yksi kesän varjopuolista on tullut jo monille ulkona liikkuneille tutuksi. Hyttyset ovat jälleen liikkeellä ja metsätävät ihmisten verta. Hyttysiä on jo alkukesästä voinut tuntua olevan liikkeellä tavallista runsaslukuisemmin.

Hyttyskanta on tänä kesänä totuttua suurempi, minkä vahvistaa YLElle Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen dosentti Jari Haimi. Hyttysten suureen määrään ovat vaikuttaneet kostea kevät ja lämmin alkukesä. Hyttysten toukille oli runsain määrin elintilaa kuluneen vuoden sulamis- ja sadevesissä, ja lämpö on puolestaan auttanut niiden kasvamista aikuisiksi.

– Nyt tuli yllättäen pitkäaikainen lämmin kausi eli sieltä ne hyttyset kuoriutuu yhtä aikaa. Nyt ne on kaikki täällä yhtä aikaa, Jari Haimi paljastaa.

Haimin mukaan tämä kesä on hyttysmäärältään yksi suurimmista vuosikausiin, vaikka luotettavaa mittaria hyönteisten lukumäärien vertailemiseksi ei olekaan. Säiden jatkuessa suotuisina loppukesästä on odotettavissa jo kesän toinen hyttyssukupolvi. Yhteensä Suomessa elää noin 40 hyttyslajia, joista kymmenen imee ihmisten verta.