Ranska lähettää Yhdysvalloille uuden Vapaudenpatsaan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

New Yorkin edustalla on vuodesta 1886 saakka seissyt yksi maan tunnetuimmista maamerkeistä, Vapaudenpatsas. Se oli alun perin Yhdysvaltojen itsenäistymistä juhlistava lahja Ranskan kansalta. Nyt Ranska suunnittelee lähettävänsä Yhdysvaltoihin jo toisen vapautta juhlistavan patsaan.

Uusi Vapaudenpatsas on kooltaan vain yksi kuudestoistaosaa alkuperäisestä. Kyseessä on kolmimetrinen pronssinen jäljennös New Yorkin edustalla sijaitsevasta patsaasta. Uusi patsas painaa noin 450 kiloa. Alun perin Pariisin Musée des Arts et Métiers -museon edessä sijainnut patsas lähetetään Yhdysvaltoihin maan itsenäisyyspäiväksi.

Museota johtavan Olivier Faronin mukaan uudella patsaalla halutaan lähettää viesti siitä, kuinka tärkeänä Ranska pitää ystävyyssuhdetaan Yhdysvaltojen kanssa. Patsas tullaan psytyttämään ensin väliaikaisesti New Yorkin Ellis-saarelle. Sen lopullinen sijainti tulee olemaan CNN-uutissivuston mukaan Ranskan suurlähetystön edustalla Washingtonissa.