Nerokas niksi etätöihin: Nouse polkupyörän selkään ja simuloi työmatkasi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Yli vuoden jatkunut etätyö on saattanut vaikuttaa ihmisten liikuntatottumuksiin siten, että hyötyliikunta on vähentynyt radikaalisti työmatkojen jäädessä lähinnä sängyn ja kahvinkeittimen sekä tietokoneen välille. Kevään tullen voi kokeilla uutta rutiinia.

– Kun työmatkapyöräilyn tuoma liikunta-annos jäi, tämä näkyi yleisenä väsymyksen tunteena, huonompana unen laatuna ja epäsäännöllisenä vuorokausirytminä, kertaa Pyöräliiton toiminnanjohtaja Vellu Taskila ja neuvoo ihmisiä nousemaan polkupyörän selkään yhä säännöllisesti.

Pyöräilyssä Varjolaa viehättää eniten liikkumisen tehokkuus, vaivattomuus sekä se, että pyöräily on koronan kannalta erittäin riskitön tapa liikkua: pyöräillen on helppo treenata sekä peruskuntoa matalalla sykkeellä että intervalleja korkeilla. Laji ei edellytä lähtökohtaisesti muuta, kuin kypärän päähän, loikan ovesta ulos ja pyörän alle.

– Aikaisempi työmatkapyöräilyn tuoma hyvinvointi oli, vaikkakin tiedostettua, osin näkymätöntä, koska siitä oli tullut rutiinia. Nyt kun pyörän selkään hyppääminen on tietoisempi valinta, ja reittejä on mahdollista suunnitella oman mielen mukaan, uudet maisemat, vähentyneet kontaktit autojen kanssa ja puhtaampi ilma ja ovat tehneet pyöräilystä entistä nautittavampaa.