Tutkimus: Rahaongelmista usein vaikea puhua kumppanin kanssa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Uusi tutkimus osoittaa, että rahasta puhuminen kumppanin kanssa on vaikeampaa kuin terveyteen, perheeseen ja työhön liittyvistä ongelmista puhuminen. Kumppanin hyvin hoidetut raha-asiat voivat olla vetovoimatekijä seurustelusuhdetta etsiessä.

Klarnan toteuttaman tutkimuksen mukaan kolmannes suomalaisista ei harkitsisi kumppanikseen ihmistä, jonka raha-asiat eivät ole kunnossa. Suomalaisten on vaikea puhua henkilökohtaisista raha-asioistaan kumppaneidensa kanssa. Tutkimuksessa ilmeni, että rahaan liittyvät ongelmat ovat kolmanneksi yleisin aihe – yleisempi kuin terveys, perhe ja työ. Vain seksistä ja parisuhdeongelmista puhuminen kumppanin kanssa koettiin tutkimuksen mukaan vielä vaikeammiksi.

– Parisuhteella on paremmat mahdollisuudet menestyä, jos raha-asioista huolehditaan. Kyse on yksinkertaisesti siitä, kumppanin kanssa riitoja aiheuttavia aiheita on yksi vähemmän. Kyse ei ole siitä, että rahaa pitäisi olla paljon, vaan siitä, että varoihin suhtaudutaan järkevästi ja myös käyttäydytään sen mukaan. Erityisesti tämä pätee silloin, kun suunnitellaan yhteisiä lapsia, larnan kuluttajakäyttäytymisen asiantuntija Viveka Söderbäckkertoo.

Vaikeimmat keskustelunaiheet kumppanin kanssa:

26 % Seksiin liittyvät ongelmat19 % Parisuhdeongelmat19 % Rahaan liittyvät ongelmat8 % Terveyshuolet6 % Perheongelmat3 % Työhön liittyvät ongelmat