Korona lisäsi suomalaisten mökkeilyä – mökeiltä tehdään nyt etätöitä

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Koronatilanne on vaikuttanut merkittävästi suomalaisten innokkuuteen viettää aikaa mökeillään. Yhä useampi on vetäytynyt kesämökeilleen tekemään myös korona-ajan rajoitusten vuoksi räjähdysmäisesti lisääntyneitä etätöitä. Tämä ilmenee Luonnonvarakeskuksen Mökkibarometristä.

43 prosenttia kyselyyn vastanneista työssäkäyvistä, joille etätyön on mahdollista, on tehnyt töitä vapaa-ajan asunnolta käsin. Vielä vuonna 2016 vastaava osuus oli Mökkibarometrissä vain seitsemän prosenttia. Etätöitä mökiltä käsin tehneistä kaksi kolmasosaa oli hailukkaita ja neljäsosa mahdollisesti halukkaita lisäämään niiden tekoa mökillä.

Mökkeily kasvoi merkittävästi vuodesta 2019 vuoteen 2020. Tuolloin yöpymisten määrä kasvoi kahdella viikolla. Erityisen voimakasta kasvu oli STT:n mukaan maalis- ja huhtikuussa koronan aiheuttaman poikkeustilanteen aikana.

Mökeillä ja vapaa-ajan asunnoilla on vietetty aikaa myös talvella, jolloin sähkölämmityksen pitäminen päällä on ollut aikaisempaa yleisempää. Mökkibarometr perustuu 5 000 vapaa-ajan asunnon omistajalle tehtyyn kyselyyn. Maalis-huhtikuussa tehdyssä kyselyssä kartoitettiin muun muassa vapaa-ajan asuntojen sijaintia, saavutettavuutta, käytöksiä ja käyttöä etätöiden tekemiseen.