Syy karhunpoikien pelottomuuteen paljastui – käyttäytyvät kuin kesyt koirat

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Pari vuotta sitten sosiaalisessa mediassa levisi hämmentävä video, jossa todella kesyltä vaikuttava karhu lähestyi Kaliforniassa laskettelukeskuksessa lumilautailijaa. Karhun peloton käytös käynnisti tutkimuksen, jossa tutkijat ovat nyt huomanneet, että kyseinen villipedolle harvinainen pelottomuus johtui eläimen aivojen turvotuksesta.

Karhuilla on todettu aivotulehdusta Daily Mail -sivuston mukaan vuodesta 2014 lähtien, mutta vasta viime vuosien aikana siitä on näyttänyt tulevan suurempi ongelma etenkin Kalifornian alueella asuville karhuille. Suurella osalla nuorista karhuista on todettu aivotulehdus, joka vaikuttaa niiden käytökseen.

Aivotulehdus saa karhujen aivot turpoamaan ja sen vaikutukset näkyvät ensimmäisenä etenkin nuorissa karhuissa ja niiden käytöksessä. Nuorista karhuista tulee aivotulehduksen myötä pelottomia ja ne alkavat käyttäytymään kuin kesyt koirat.

Aivotulehduksesta kärsivät karhut eivät pelkää ihmisiä vaan ovat pikemminkin uteliaita ja tulevat lähelle nuuhkimaan uusia tuttavuuksia. Tutkijat eivät ole osanneet vielä sanoa voiko tälläisestä käytöksestä tulla vaarallista mikäli aivotulehduksesta kärsivä karhunpoika kasvaa täysikasvuiseksi.