Sian elokuvasta hämmentävä kohu – yleisö vaati ehdokkuuksien mitätöintiä

Elokuvat Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Music-niminen musikaalielokuva on artisti Sian, kirjailija Dallas Claytonin ja elokuvan tähtien Kate Hudsonin, Maddie Zieglerin ja Leslie Odom Jr.:n yhdessä käsikirjoittama ja Sian ohjaama. Alkuvuodesta, 15. helmikuuta, ensi-iltansa saanut elokuva onnistui sittemmin saamaan kaksi Golden Globes -ehdokkuutta.

Ehdokkuuksien julkaisun jälkeen alkoi tapahtua outoja, sillä yleisö ryhtyi vaatimaan järjestäjätahoa perumaan ehdokkuudet vetoomuksen kera. Music-elokuvassa tanssija ja näyttelijä Maddie Ziegler esittää autistista tyttöä, jonka Kate Hudson saa hoidettavakseen. Sian mukaan elokuva on rakkauskirje autistisille lapsille ja aikuisille, mutta ihmiset joita autismi koskettaa, ovat olleet asiasta jyrkästi eri mieltä.

Verkossa julkaistiin vetoomus, jonka allekirjoitti nopeasti yli 50 000 ihmistä. Vetoomuksella Golden Globes -gaalan järjestäjätahoa vaadittiin mitätöimään elokuvan saamat kaksi ehdokkuutta parhaasta musikaalielokuvasta ja parhaan musikaalinäyttelijän ehdokkuudesta, jonka päänäyttelijä Kate Hudson sai. Music ei lopulta voittanut kumpaakaan palkintoa, mutta oli loppuun saakka ehdokkaana.

Vetoomuksen allekirjoittajien mukaan on väärin, että useimmat autistiset ihmiset eivät pysty elokuvaa katsomaan sen vilkkuvien valojen, nopeiden kameraliikkeiden ja kovien äänien vuoksi. Elokuvassa ei ole otettu huomioon sitä, että noin yhdellä neljästä autistisesta ihmisestä on myös epilepsia. Vetoomuksen mukaan elokuva myös vahvistaa haitallista stereotypiaa autistisista ihmisistä.