Punkkilive osoittautui menestykseksi – havaintoja ilmoitettu jo 30 000 kappaletta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Turun yliopisto ja lääkeyhtiö Pfizer avasivat toukokuussa Punkkilive-palvelun. Sivuston tarkoituksena on kartoittaa Suomen puutiaistilannetta. Ihmiset voivat ilmoittaa palveluun omia pukkihavaintoja ja saada osviittaa niiden esiintymisestä omalla alueella.

Punkkilive on osoittautunut aikana menestykseksi, sillä se on vain kahden kuukauden aikana ylittänyt koko vuodeksi asetetut tavoitteet. Turun yliopiston julkaiseman tiedotteen mukaan palveluun on saatu jopa 30 000 puutiaishavaintoja, ja sivustolla on vierailtu 100 000 kertaa. Havaintoja on kirjattu eri puolilta Suomea.

– Huoli puutiaisten levittäytymisestä yhä laajemmalle alueelle yhdistää kansaa, ja monet haluavat avustaa kansalaistutkimuksessa. Kartalla havainnot painottuvat alueille, joilla ihmisiä liikkuu paljon ja puutiaisten kohtaaminen on yleistä. Havaintoja on tullut runsaasti myös pohjoisesta, esimerkiksi Oulun ja Rovaniemen lähialueilta, Turun yliopiston biologian laitoksen yliopistonlehtori Eero Versterinen kertoo.

Punkkihavaintoja kerätään ympäri vuoden, ja palvelun on tarkoitus pysyä toiminnassa tulevinakin vuosina. Palvelusta on apua paitsi luonnossa liikkuville, myös tutkijoille. Turun yliopiston tutkijat ovatkin aikeissa hyödyntää palvelun kautta kertynyttä dataa vielä tämän vuoden aikana.