Katalysaattorivarkaudet lisääntyneet rajusti – rikollisille maksu käteisenä

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomen Autokierrätyksen, Autopurkamoliiton ja Suomen Katalysaattorikierrätyksen mukaan katalysaattorivarkaudet ovat lisääntyneet. Katalysaattori on arvokas ja se kiinnostaa myös rikollisia.

Katalysaattoreiden sisältämä rhodium, palladium ja platina ovat nykyisin hyvin kalliita metalleja, ja varkaudet ovat olleet yleisiä muualla maailmassa jo vuosia. Valitettavasti ilmiö on rantautunut myös Suomeen. Katalysaattoreita on varastettu ensin isompia määriä esimerkiksi purkamoilta, mutta nyt ovat yleistyneet yksittäiset varkaudet jopa päiväsaikaan autojen parkkipaikoilta.

– Varkaudet aiheuttavat merkittäviä aineellisia tuhoja, koska autosta rikotaan samalla maskeja, puskureita, jäähdyttimiä, ilmastointilaitteita, välijäähdyttimiä, lukkopeltejä, konepeltejä, pohjalevyjä, pakosarjoja ja turboja, kertoo Autopurkamoliiton hallituksen puheenjohtaja Veli-Matti Jalonen.

Luonnollisesti myös kierrätysala kehittää omia käytäntöjään laittoman katalysaattorikaupan hillitsemiseksi. Kierrätysalan yritykset suhtautuvat myönteisesti läpinäkyvyyden lisäämiseen. David Hyytinen Suomen Katalysaattorikierrätys Oy:stä suosittelee, että käteisen sijaan maksut voitaisiin suorittaa tilisiirtoina. Tämä estäisi rahanpesua ja poistaisi monta ongelmaa.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.