Huijausviesti leviää Suomessa: ”Sinulla on 1 uusi vastaajaviesti”

Digi Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tekstiviestitse, pikaviestisovelluksissa ja sähköposteina leviävät huijaukset ovat olleet viime kuukausina hälyttävän yleisiä. Nyt suomalaisia on jälleen varoiteltu uudesta tekstiviestien muodossa leviävästä huijausyrityksestä.

Lukuisat suomalaiset ovat viime viikkoina saaneet tekstiviestejä, joissa heidän väitetään saaneen uuden vastaajaviestin. Viestissä saattaa lukea esimerkiksi ”Sinulla on 1 uusi vastaajaviesti”, minkä jälkeen vastaanottajaa kehotetaan siirtymään viestissä olevaan verkko-osoitteeseen. Näin ei kuitenkaan tule missään tapauksessa tehdä.

Linkki johdattaa todellisuudessa huijaussivustolle, jonka kautta puhelimeen saattaa latautua esimerkiksi tietoja kalasteleva FluBot-haittaohjelma. Tuoreesta vastaajaviestihuijauksesta on varoitellut muun muassa Lounais-Suomen poliisi.

Haittaohjelmia on aikaisemmin pyritty levittämään esimerkiksi OmaPostin ja kuriiripalvelu DHL:n nimissä lähetettyjen viestien avulla. Viestien sisältämistä linkeistä leviävä FluBot-ohjelma tarttuu Android-laitteisiin. Sen avulla verkkorikolliset voivat muun muassa varastaa käyttäjän maksukortitetoja ja pankkitunnuksia omaan käyttöönsä.