Koonakriisi näkyy liikenteessä – rajoitukset näkyvät maalla, merellä ja ilmassa

Matkailu · Terhi Piiroinen

Fintrafficin tilastojen mukaan Suomen liikenne on vähentynyt radikaalisti pandemian vuoksi ja se näkyy edelleen maalla, merellä ja ilmassa. Pandemiaa edeltäneeseen aikaan verrattuna pienimmät liikennemäärät ovat edelleen lentoliikenteessä, mutta myös tie-, meri ja rautatieliikenteessä on ollut tavanomaista hiljaisempaa.

Lentoliikenne on vilkastunut varovaisesti kevään ja alkukesän aikana. Eniten on kasvanut Suomen yli lentävä liikenne, joka on tällä hetkellä jo noin puolet pandemiaa edeltäneeseen tasoon verrattuna. Kesäkuussa ylilentojen määrät ovat olleet pandemia-ajan korkeimmalla tasollaan. Suomen lentoasemille suuntautuvien lentojen määrät ovat myös hieman kasvaneet, mutta ovat edelleen noin 75 prosenttia alhaisemmalla tasolla kuin ennen pandemiaa.

Junamatkustajien määrät ovat myös selvästi tavanomaista pienempiä. Kaukojunien määrät huhti-kesäkuussa olivat kuitenkin lähes 10 prosenttia suuremmat kuin vuoden 2020 vastaavana ajankohtana. Laivojen matkustajaliikenne on viime aikoina alkanut piristyä, kun laivayhtiöt ovat avanneet uudelleen matkustajaliikenteen reittejä.