Juuri nyt! NASA aikoo lähettää Marsista näytteitä maapallolle

Viihdeuutiset · Stara.fi

NASA teki taannoin historiaa lennättämällä ensikerran ilma-alusta vieraalla planeetalla, kun Ingenuity-helikopteri laskettiin esiin Perseverance-luotaimesta ja se nousi ilmaan. Tänään NASA julkisti ensimmäisiä tietoja tämän parivaljakon suunnitelmista ja miten luotaimen keräämiä näytteitä aiotaan saada Marsin pinnalta maapallolle.

Näytteitä Punaisen planeetan pinnasta on otettu muun muassa suuren muinaisen järven pohjasta. Tarkoituksena on selvittää millainen Marsin pinta on aiemmin ollut ja onko siellä ollut elämää. Tänään julkaistujen tietojen mukaan näytteitä Marsista on määrä saada tutkijoiden käsiin vuonna 2026, eli jo kuuden vuoden kuluttua. Tutkijat muistuttivat, että menossa on sprinttijuoksun sijaan maratoni.

Kuva: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Kuva: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Perseverancen toimintaa on kehitetty viime aikoinan siten, että se kykenee kulkemaan automaattiohjauksella. Oheisesta kartasta nähdään missä Perseverancen ja Ingenuity tällä hetkellä ovat ja millaisen matkan luotain on tähän mennessä kulkenut. Luotaimessa on 43 näytettuubia, joihin on määrä saada Marsin maaperästä näytteitä Maahan lähettämistä varten. Ensimmäinen näyte on tarkoitus ottaa elokuun alkupuolella.

Luotain on onnistunut kuvaamaan Marsin pinnalla voimakkaita tuulenpuuskia ja jopa pieniä trombeja. Lisäksi kamerat ovat onnistuneet kuvaamaan kivimuodostelman, jonka oletetaan muodostuneen entisen järven pohjassa olleesta mudasta. Lähiviikkoina luotain tulee myös porautumaan Marsin pinnalla olevaan kiveen noin sentin syvyyteen ja ottamaan sieltä näytteitä.

Ingenuity-helikopteria on lennätetty jo yhdeksän kertaa. Pisin lento on kestänyt kaksi minuuttia ja 46 sekuntia. Dronea muistuttava helikopteri kohoaa noin kolmen metrin korkeuteen ja sen lentonopeus on kaksi metriä sekunnissa. NASA on julkaissut myös Perseverancen ikuistamia videoita verkossa. Videolla kopteri nähdään muun muassa nousemassa ilmaan ja liikkumassa sivuuttain, mutta myös laskeutuvamassa sulavasti.