Viikonloppuna kansallinen lepakkobongaus – kattaa koko Suomen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Hämärtyvät kesäillat ja -yöt ovat otollista aikaa nähdä ulkona lepakoita. Nyt Suomen lepakkotieteellinen yhdistys onkin järjestämässä 23. – 25. heinäkuuta kansallisen lepakkobongauksen. Siinä ihmisiä kehotetaan seuraamaan yössä lepattavien eläinten puuhia pihoilla.

Lepakkobongauksen tarkoituksena on havainnoida lepakoita tunnin ajan joko silmämääräisesti tai teknisten apuvälineiden, kuten lepakoiden ultraäänet ihmiskorvin kuultavaksi muuttavan lepakkodetektorin avulla. Bongaukseen voi osallistua kuka tahansa esimerkiksi oman kodin tai kesämökin pihalla, puistossa tai lähivesistön rannassa.

Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen mukaan lepakoita voi löytää lentämästä yllättävänkin monista eri paikoista auringonlaskun jälkeen. Havainnot kehotetaan ilmoittamaan Laji.fi-sivustolle. Yhdistys järjestää lepakkobongauksen yhteydessä zoom-tapahtuman, johon kuka tahansa lepakoista kiinnostunut voi osallistua.