Perinneruoat innostavat lapsia – Mummon mustikkarättänä maistuu koko perheelle

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Maa- ja kotitalousnaiset on suomalainen asiantuntijajärjestö, jonka yhtenä tarkoituksena on ruoka- ja ravitsemusosaamisen vahvistaminen. Samaan aikaan, kun maahan saapuu yhä enemmän etnisiä ravintoloita, ovat lapset ja nuoret kiinnostuneempia suomalaisista perinneruoista.

Ennen reseptit kulkivat suvussa siten, että vanhemmat sukupolvet opettivat niitä nuoremmille. Nykyään isovanhempien ja lsten leivontatuokiot ovat katkolla, koska koronavirus on eristänyt perheitä lähipiiriinsä. Maa- ja kotitalousnaiset on julkaissut lapsille suunnattuja perinnereseptejä Carrot Kitchen -sovelluksessa.

Yksi niistä on Mummon mustikkarättänä:

6 dl (n. 400 g) (pakaste)mustikoita

1 dl sokeria

3 rkl perunajauhoja

Ruiskuorrute pinnalle

4-5 dl ruisjauhoja

1 1/2 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

2 dl rypsiöljyä tai 200 g sulatettua voita

(vaniljajäätelöä tai -kastiketta)

Muista pestä kädet. Laita uuniritilä vähän uunin keskitasoa alemmas. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Ota uunivuoka, jonka tilavuus on noin 1 litra. Voit mitata sen kaatamalla vuokaan ensin vettä. Laita jäiset mustikat vuokaan. Sekoita sokeri ja perunajauhot kulhossa. Ripottele seos tasaisesti mustikoiden päälle vuokaan.

Mittaa ruisjauhot, sokeri ja leivinjauhe kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Jos käytät voita, sulata se varovasti kattilassa tai mikrossa. Lisää rasva jauhojen joukkoon ja sekoita ainekset puuromaiseksi seokseksi. Ripottele kuorrute mustikoille.

Laita vuoka uuniin ritilän päälle. Paista noin 45 minuuttia, kunnes paistoksen pinta ja reunat alkavat ruskistua. Anna mustikkarättänän jäähtyä hetki. Voit herkutella sen kanssa vaikka vaniljajäätelöä tai vaniljakastiketta!