Nuorukainen pidätetty massiivisesta hakkeri-iskusta – kohteina useita supertähtiä

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Joukko julkisuuden henkilöitä, joukossaan muun muassa Elon Musk, Barack Obama ja Kim Kardashian, joutuivat viime heinäkuussa hakkeri-iskun kohteeksi. Heidän tileilleen ilmestyi yhden päivän aikana samankaltaisia twiittejä, joissa seuraajia kehotettiin lähettämään rahaa Bitcoin-tileille.

Nyt poliisi ovat pidättäneet Espanjassa brittiläisen Joseph O’Connorin epäitynä osallisuudesta hakkerointiin. The Verge -sivuston mukaan PlugWalkJoe-nimimerkillä esiintyneen 22-vuotiaan miehen kerrotaan olleen osallisena iskun suorittaneessa hakkeriringissä. Vielä viime vuonna O’Conner leiveili New York Times -lehden haastattelussa avoimesti osallistuneensa hakkerointiin ja nauroi ajatukselle pidätetyksi joutumisesta.

Hakkereiden 15. heinäkuuta 2020 suorittama isku on nimetty yhdeksi Twitterin historian suurimmista tietomurroista, ja sen kohteina oli suuri joukko tunnettuja teknologia-alan nimiä, poliitikkoja ja viihdemaailman tähtiä. Huijauksen tekijät onnistuivat keräämään bitcoin-valuuttaa yli 100 000 dollarin arvoista. Viime maaliskuussa oikeus tuomitsi yhden teon päätekijöistä, iskun aikaan 17-vuotiaan Graham Ivan Clarkin kolmeksi vuodeksi vankilaan.