Asuntokauppa ei hiljene kesälläkään – korona nosti hintoja

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat 1,5 vuotta kestäneen koronavirusepidemian aikana panostanut eniten kotiin ja asumiseen. Työikäiset ovat muuttaneet maaseudulle ja sijoittaneet rahansa isompaan asuntoon omalla pihalla. Ihmiset haluavat, että kotona on hyvä olla.

– Etätöiden yleistyttyä etenkin rivi- ja omakotitalot ovat olleet haluttuja, sillä moni kaipaa asumiseensa entistä enemmän avaruutta ja omaa pihaa, jossa viettää aikaa, kertoo Solid House Oy LKV:n toimitusjohtaja Leena Tuijula.

Asuntojen hinnoissa on tapahtunut nousua, jota selittää osaltaan markkinoilla olleiden asuntojen vähäinen määrä. Asuntojen hintojen laskua ei ole näkyvissä.

Koko poikkeusajan asuntokaupoissa on eletty myyjän markkinoita. Asuntojen myyntiajat ovat useiden kohteiden kohdalla lyhentyneet aikaisemmasta.

– Ajatuksena on voinut joillain olla, että asuntojen hinnat laskisivat korona-ajan jälkeen, Tuijula sanoo.

Näin ei ole käymässä. Tänä keväänä asuntoja on tullut myyntiin enemmän kuin edellisenä vuotena ja tarjonta on jo monipuolisempaa, mutta hinnat eivät näytä olevan kuitenkaan laskemassa.

Omaisuutensa arvosta kiinnostuneet asunnon omistajat ovat viime vuoden aikana lisänneet remontoimalla paitsi omaa asumisviihtyvyyttään, myös asunnon haluttavuutta ja jälleenmyyntiarvoa. Asuntokauppa ei hiljene kesälläkään. Tuijula muistuttaa, että lomilla ihmisillä on hyvin aikaa kiertää katsomassa kiinnostavia asuntoja.