Lääkäri varoittaa: Krapulaa ei saa hoitaa parasetamolilla

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Moni kärsii krapulassa päänsärystä ja muista kivuista. Monilla on siksi myös tapana hoitaa krapulaansa kipulääkkeillä. On kuitenkin syytä olla tarkkana, minkälaisia lääkkeitä etenkin runsasta juomista seuraavana päivänä tulee käyttäneeksi.

Brittiläinen kirurgi ja Sunderlandin yliopiston luennoija Karan Rangarjan pitää TikTok-tiliä, jossa hän jakaa terveyteen liittyvää tietoa seuraajilleen. Tuoreella videollaan hän varoittaa käyttämästä parasetamolia sisältäviä kipulääkkeitä krapulan hoitoon. Parasetamolin ja alkoholin yhteiskäyttö nimittäin aiheuttaa maksavaurion riskin.

Rangarjanin mukaan parasetamoli ja alkoholi synnyttävät haitallisia aineita hajotessaan elimistössä. Mikäli kumpaakin otetaan yhtäaikaisesti, ei elimistö kykene erittämään tarpeeksi myrkyllisiä ainesosia neutralisoivaa glutationi-nimistä ainetta. Näin ollen haitalliset aineet saattavat aiheutaa vahinkoja maksan soluille.

Kaikista särkylääkkeistä ei kuitenkaan ole kohtuullisissa määrissä suurta haittaa elimistölle krapulassa. Rangarjan kehottaakin hoitamaan krapulaa parasetamolin sijaan mielummin ibuprofeenipohjaisilla lääkkeillä.

@dr.karanr

Never do this! ##schoolwithdrkaran ##learnontiktok ##science

♬ Runaway by Kanye Piano – Henry Cantu