Internet-yhteyden nopeusennätys rikki – tällä nopeudella lataisi 50 000 elokuvaa sekunnissa

Digi · Tim Isokivi

Internet-yhteyksien nopeudet ovat kasvaneet melkoisesti vuosikymmenten aikana. Nyt Japanissa on tehty uusi internetin nopeusennätys. Japanin Kansallisessa tieto- ja viestintätekniikan istituutissa onnistuttiin saavuttamaan jopa 319 terabitin internet-sekuntinopeus.

Edellinen nopeusennätys rikkoutui miltei kaksinkertaisesti. Lontoon yliopiston tutkijat nimittäin saavuttivat elokuussa 2020 silloisen huippunopeuden, joka oli 178 terabittiä sekunnissa.

Suomessa keskimääräinen internet-nopeus oli vunna 2020 noin 80 megabittiä sekunnissa. Nyt Japanissa saavutetulla huippunopeudella olisi mahdollista ladata 57 000 elokuvaa yhdessä sekunnissa, tai koko Spotifyn musiikkikirjasto alle kolmessa sekunnissa.

Uusi huippunopeus saavutettiin Interesting Engineering -sivuston mukaan kokeellisen fotonisirun avulla. Tekniikka ei ole todennäköisesti ainakaan lähivuosina tulossa tavallisten kuluttajien käyttöön. Kokeessa kuitenkin hyödynnettiin jo laajalti käytössä olevaa valokuitukaapeliteknologiaa.