Youtube ryhtyy maksamaan jättisummia Shorts-videoiden tekijöille

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Youtubeen ilmestyi myös Suomessa taannoin uusi Shorts-ominaisuus. Suosittua TikTok-sovellusta muistuttava palvelu on tarkoitettu lyhyiden, erityisesti älypuhelimilla katsottavaksi tarkoitettujen pystysuuntaisten videoiden muokkaamisen ja jakamiseen.

Nyt Youtube on perustanut 100 miljoonan dollarin Shorts-rahaston. Sen tarkoituksena on houkutella palveluun lisää käyttäjiä maksamalla suosituimpien Shorts-videoiden tekijöille kuukausittain rahaa. Videoiden suosiosta riippuen tekijöille maksetaan 100 – 10 000 dollaria, eli noin 84 – 8 400 euroa.

Youtuben mukaan tarkoituksena on palkita niin monta sisällöntuottajaa kuin mahdollista, minkä vuoksi pienin maksettava summa on 100 dollaria. Techcrunch-sivuston mukaan Youtube ei ole paljastanut, minkälaisia katsojamääriä videoiden tekijöiden täytyy kerätä saadakseen rahapalkkioita. Yhtiön mukaan tarkoituksena on kuitenkin analysoida suosituimpia kanavia ja laskea bonukset esimerkiksi katselukertojen ja sen perusteella, missä päin maailmaa videoita katsellaan.

Palkittavaksi kelpaa vain alkuperäinen sisältöä, eivätkä siis esimerkiksi uudelleenjulkaistut videot. Videoiden tekijöiden täytyy olla Yhdysvalloissa vähintään 13-vuotiaita, muissa maissa täysi-ikäisiä.